lördag 31 mars 2012

Beware my friends, beware!

För att göra en lång histora kort så upptäckte Samuel lite olika fel på sin nyligen inköpta bil. Fel som inte skulle funnits där om de kontrollerat bilen vid inköpet. Så vi ringde till försäljaren och kom överens om att de skulle kolla upp felen om vi kunde ta oss till Kalmar.

Igår var vi där.

Efter en snabb koll på bilen på deras parkering fick vi antingen välja på att få 3000 kronor eller göra ett återköp på bilen. Men eftersom vi inte va intresserade av ett återköp och felen säkerligen skulle kosta med än 3000 kronor att laga ville vi ha en annan lösning. Fi fan vilket härj det blev!

Direkt när vi upptäckte felen kontaktade vi KO (konsumentverket) för lite vägledning. Och en sak är säker, hade vi inte haft dem i ryggen som puschade oss och informerade oss om våra rättigheter hade vi aldrig vågat stå på oss så mot bilförsäljaren.

Visste ni till exempel att även om bilhandlaren säger att det är en månads garanti vid ett köp har du rätt att få fel åtgärdade (som du skulle informerats om vid köpet osv) inom sex månader. Efter sex månader ligger bevisbördan på dig för att bevisa att felet fanns där vid köpet.
Och bilhandlaren är skyldig att skicka med en varudeklaration på bilen vid köpet. Var noga med det pappret, för genom det kan du eventuellt bevisa att felet var dolt och du har rätt att få det åtgärdat.

Det var inte bara en gång jag fick höra att jag gick över gränsen, att försäljaren under sin över 20 år långa karriär aldrig varit med om något sånt här (ville ha skriftligt att bilen skulle lagas) och det nästan sjukaste jag hört från en verkstad - att vi skulle räkna med att begagnade bilar lagas med begagnade delar.

Ja, så blir det inte för oss nu. Nya delar för allt som behöver åtgärdas på ABS-systemet och hydraliken ska kontrolleras att inga läckage finns.

Jag vill inte lämna ut bilhandlaren som det är nu, men ska de jävlas mer med oss då vette fan om jag inte tänker göra det. För fy fan vad otrevlig hen var på slutet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar