lördag 12 april 2014

Köttfärspiroger



Till 16 piroger

Brödet
1 pkt jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 ½ tsk salt
1 tsk socker
cirka 13 dl vetemjöl

Fyllning 
400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
½-1 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
1 dl vatten

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader). Häll över mjölkblandningen över jästen och rör om till jästen har lösts upp.

Tillsätt salt och socker i degspadet. Arbeta sen in mjölet, lite i taget till en smidig deg. Pudra sen över lite mjöl och låt jäsa under duk i 30 minuter.

Medan degen jäser, gör iordning fyllningen. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morötter.

Fräs köttfärsen i en stekpanna och tillsätt sedan lök, vitlök och morötter, kryddor och salt. Tillsätt sedan tomatpuré och vatten och låt allt puttra på låg värme i ungefär 10 minuter. (Jag gjorde fyllningen nån dag innan och det fungerade fint!)

Låt sedan fyllningen svalna.

När degen har jäst färdigt, dela den i 16 bitar. Forma varje bit till en boll och kavla sedan ut till rundlar. Lägg cirka 3 msk av fyllningen på ena halvan av rundeln. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel.

Grädda i knappt 15 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar